Ébredjetek!

 2009.11.07. 13:16

 

 Istenem, akárhol is vagy!

Kérlek hallgasd meg imáimat, és segítsd meg a rászorulókat! Tudom, hogy most figyelsz, és látod, amit írok.

 

"Ismeretlen vírus Ukrajnában."

"Ukrajnai vírus - jól fontoljuk meg az utazást."

"Határzár és védőmaszk keleten."

"H1N1: Ukrajnában támad a vírus."

"Itthon nem fogy a vakcina, Ukrajnában hiánycikk."

 

Ezekkel, és még legalább ilyen kreatív címekkel találkozhatunk az internetes hírportálok többségén. Sokan elolvassák, aztán tovább keresgélnek. De  megfordult már valakinek a fejében, hogy ez mekkora jelentőséggel bír?!

 

Kárpátalja egyike azoknak a  megyéknek, amelyekben az ukrán kormány egészségügyi zárlatot, háromhetes iskolai szünidőt, tömegrendezvény-tilalmat és utazási korlátozást rendelt el a járvány gyors terjedése miatt.  Az ukrán emberek többsége kétségbe van esve. Az emberek nem használják a tömegközlekedési eszközöket, az utcák kiürültek, a szórakozóhelyekről nem is beszélve, sőt, az emberek nem mernek elmenni a sarki boltba sem,  otthon ülnek, és várják a megoldást, ami sajnos úgy látszik -egy jó darabig még- nem jön el. 

Ukrajnában nem kapható H1N1 elleni vakcina. Sőt a patikák már az aszpirinből, C vitaminból is kifogytak. Nem beszélve  a védőmaszkokról. A pánikba esett anya-országba utazók nem csak az üzletekbe, de a patikákba is betérnek, s fertőtlenítőket, immunerősítőket, védőmaszkot keresnek. Sőt, néhány információ szerint a hazánkba érkező ukránok közül sokan Magyarországról próbálnak védőoltáshoz jutni. Ám csalódniuk kell: a patikákban kapható magyar oltást csak uniós TAJ-számmal lehet kiváltani, azaz ukrán állampolgárok legális úton nem juthatnak hozzá az ellenszerhez.

 

 Hát tényleg Ukránok ők?

Hát mi tényleg igazi magyarok vagyunk?

A határmenti városokban élők reménytelen helyzetben vannak. Az ukrán kormány azon ügyeskedik, hogy bezárassa a magyar iskolákat, eltüntesse a magyarokat, sőt... minden nyomot, ami esetleg arra utal, hogy ez valaha magyar terület volt, és itt valaha magyarok éltek. De a csöppnyi, mégis hihetetlen erővel bíró 200ezernyi összetartó magyar ember nem hagyja magát ám olyan könnyen. S együtt zengik, hogy: Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!

Ukránok ők? Nem, nem azok...ők Igazi magyarok, és csak tőlünk várhatnak segítséget, tőlünk kaphatnak reményt. De mi megtagadjuk(!?), igazi magyarok vagyunk mi? Nem, nem vagyunk...

 

Ha tehetném, felvásárolnék annyi vakcinát, amely elegendő lehetne számukra..de nem tehetem, mert a hatalom mindig azok kezében van, akik nem érdemlik meg, vagy nem úgy használják, ahogy a naiv emberek -akik felruházták őket ezzel- elvárják. Ilyen könnyen megvezethetőek vagyunk.

Magyarok...ÉBREDJETEK! Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát! ..S ne hagyjátok, bajba jutott, magára maradt társaitokat elveszni.

 

És mellékelném:

 

Sorsunk
 
Szegény nép ez,
szegény kivert kutyák.
Mégsem érzik a hátukon
kemény botok tüzesedő nyomát.
 
Volt egy álmuk,
volt szándékuk, vágyuk,
de mostanra megtört szívű,
mozgatható bábok.
 
Lelkük mélyén él
még az igazság,
de nincs erő, mely késztetné
őket, hogy kimondják.
 
 /Czébely Gabriella könyvében megjelent versének
eredeti, átíratlan, szókimondó változata./
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenykuldott.blog.hu/api/trackback/id/tr391506991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karmabalika 2009.11.07. 20:24:16

Nagyon érdekes elgondolás.Az ukrán helyzethez nem tudok hozzá szólni, de amit a magyarok általi hozzá álláshoz az ukrajnában élő magyarokkal kapcsolatban teljesen igaz és elgondolkodtató.Mindig a magyarok nagyon fel vannak háborodva ha történik a kinn élő mayarokkal valami, de tenni senki nem tesz értük semmit.Meg persze a Magyar Gárda sem, meg akik nagyon oda vannak trianoni mo-ért és a magyarság összetartozásáért ők sem tesznek semmit,azaz nem segítenek,hanem inkább háborognak és konfliktust szítanak ha valamilyen nemzetiségü probléma van.A magyaroknak kikéne álniuk a külföldön élő társaik mellett és ezt nem szavakban hanem cselekedetekben kéne megtenniük.:)nah ennyi és remélem a rokonaid és a barátaid rendben vannak és nincs semmi bajuk.
süti beállítások módosítása